Podwójna ekspozycja na alergen pokarmowy

Podwójna ekspozycja na alergen pokarmowy


Hipoteza podwójnej ekspozycji na alergen pokarmowy (sformułowana przez Gideon Lack) sugeruje, że uczulenie alergiczne może rozwijać się przez kontakt ze skórą, zaś tolerancja rozwija się poprzez ekspozycję doustną. [1]

Aspekt ten, jak się okazuje, warto wziąć pod uwagę w przypadku niemowląt ze stwierdzonym atopowym zapaleniem skóry, czyli z “nieszczelną” skórą, podczas np.:
  • kąpieli w krochmalu (kontakt skóry ze skrobią ziemniaczaną);
  • smarowania olejkami,
  • czynności pielęgnacyjnych niemowlaka brudnymi rękami, zawierającymi resztki jedzenia;
  • rozszerzania diety głównie metodą BLW.
Kontakt przez uszkodzoną skórę może wpływać na narażenie rozwoju alergii pokarmowej.

Ponadto „nadmierną stymulacją przez naskórek możemy wpłynąć na zaburzenie wcześniej wytworzonej tolerancji” - zaznacza w wywiadzie dietetyk Wioleta Brzezina, specjalizujący się w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry. [2]


Dokładny wywiad dietetyk Wiolety Brzeziny na temat diety w alergii pokarmowej przebiegającej z AZS znajdziecie >> TUTAJ <<
Temat podwójnej ekspozycji na alergen pokarmowy w przypadku maluchów z AZS poruszany jest między 10 a 14 minutą.

Poniżej wklejam opis przypadku podwójnej ekspozycji na alergen przedstawiony przez dr Sakina Shikari Bajowala w publikacji ALERGIE
I NIETOLERANCJE POKARMOWE:


„Załóżmy, że niemowlę z egzemą nie zaczęło jeszcze spożywać pokarmów stałych, ale mieszka w domu, w którym jego rodzice i rodzeństwo często jedzą masło orzechowe i jajka. Czy może ono dostać uczulenia na te alergeny? Tak. Może to nastąpić poprzez skórę, zanim jeszcze pokarm trafi do jelit. Jak to możliwe? Alergeny pokarmowe na rękach i ustach członków rodziny dotrą do układu odpornościowego dziecka poprzez egzemę na skórze, na przykład podczas takich rutynowych czynności jak przebieranie, kąpiel, przytulanie lub całowanie.

Skóra jest największym organem w naszym ciele i naszą pierwszą ochroną przed obcymi najeźdźcami, niezależnie od tego, czy są to patogeny, takie jak bakterie, czy też alergeny pokarmowe. Większość dzieci ma silną barierę skórną, gdyż komórki tkanki skórnej przylegają ściśle do siebie na poziomie mikroskopowym, tworząc skuteczną tarczę ochronną przed światem zewnętrznym. Jeśli jednak dziecko ma genetyczne predyspozycje do egzemy, komórki skóry nie stykają się ze sobą tak mocno, jak powinny. „Nieszczelna” skóra traci wilgoć i lipidy, przez co jest wyjątkowo sucha, ze skłonnością do swędzących wysypek oraz infekcji. Alergeny przedostają się przez nią, doprowadzając do wystąpienia reakcji alergicznych na pokarm.” [3]



Źródło:

  1. Ann Allergy Asthma Immunol 121 (2018) 313-319.
  2. Wywiad dietetyk Wiolety Brzeziny na temat diety w alergii pokarmowej przebiegającej z AZS.
  3. dr Sakina Shikari Bajowala „Alergie i nietolerancje pokarmowe”

>> Treści na blogu Bobas AZS udostępniane są wyłącznie w celach informacyjnych i nie stanowią porady lekarskiej, nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej, stawiania diagnozy ani leczenia pacjenta. <<

Komentarze

Popularne posty